July 02, 2009

Filo Cigarettes



Hello


this is a super fast very crunchy and simply ingenious.....Makes a perfekt appetizer or a light meal with a salad or a snack with a ice cold beer or glass of wine..... This is very popular among the Middle Eastern countryies and in Greece and Turkey - it's done in many ways.... here is my version that moves pretty fast from plate to tummy... Its perfect to make ahead - just reheat bevore serving! You can cut them into finger long pieces! Enjoy Alissa


Filo Cigarettes

8 phyllo dough sheets (square sheets works best)
200 g butter
400 g feta cheese, mashed
1/2 cup finely chopped fresh parsley or mint
2 eggs
a bit of salt
a bit of nigella seeds

You will find the perfect phyllo dough in a middle eastern food store!

Preheat the oven to 350°F
Roll out the dough and brush with melted butter. For the filling mix the mashed feta with the herbs, egg and a tiny bit of salt (the feta is salty enough).
Pipe the filling with a icing bag in a line at the bottom of one sheet and roll up - not to hard or it will tear!
Put the cigarette on a lined backingsheet and sprinkle with a bit of nigella or sesame seeds if you like and backe 40 min till golden brown, crisp and slice into pretty appys!




Filo Cigarette

simpel und genial... tolle Vorspeise, Appetithappen oder Snack... Läßt sich vrbereiten udn wieder auf Temperatur bringen ! Viel Vergnügen Alissa

8 Filo (Yufka) Blätter ( am besten eckige)
200 g Butter
400 g Feta, zerdrückt
1/2 Tasse feingehackte Petersilie oder Minze
2 Eier
etwas Salz
Schwarzkümmel oder schwarzer Sesam als Deko

Backofen auf 150° Grad vorheizen

Den fertigen Teig auslegen und die Blätter sorgfältig mit geschmolzener Butter betreichen. Für die Füllung den Feta, Kräuter, Eier und eine Prise Salz vermischen und in einen Spritzbeutelfüllen und einen Streifen auf die untere Hälfte eines Filoblattes spritzen vorsichtig aufrollen und auf ein mit Backpapier ausgelegtes Backblech legen - mit Sesam oder Schwarzkümmel bestreuen. Ca 40 Min goldbraun und knusprig backen... sofort in appetitliche kleine Happen schneiden und servieren.

9 comments:

FoodTravelDiva said...

Mmm...I love this recipe...those cigarettes look crispy and good. Thanks for sharing! If you don't mind, I'd love to direct our Foodista readers to your blog. Just add your choice of widget to this post and you're all set!

Cherry Blossom said...

Thank you very much - all done!
Have a nice day Alissa

Ellja said...

ich kenn sie als Ecken, mit ein wenig Dill und dazu eine erfrischende Pfirsichsauce, muss ich auch wieder mal machen ;-). Zum Dippen sind die Zigarren vielleicht sogar noch besser!

Cherry Blossom said...

Hallo Ellja,
das klingt sehr lecker - an der Pfirsichsauce wäre ich sehr interessiert! Würdest Du mir Dein Rezept verraten
Lg Alissa

Isi said...

Hi Alissa,
du weißt, sowas liebe ich auch. Das schaut toll aus. LG Isi

lamiacucina said...

Konkurrenz für die Grissini mit eingebautem Käse. Werds probieren, wenn ich mal Strudelteig vor habe.

Cherry Blossom said...

ich bin schon auf dem Weg zu deinem Blog um diese Grissini anzuschauen - davon habe ich noch nie gehört klingt aber unglaublich lecker!!

Ellja said...

ich werd es demnächst machen und mit rezept und fotos in meinem blog einstellen ,-)

Cherry Blossom said...

cool - freu mich drauf - sag mir Bescheid!
LG Alissa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails