June 01, 2009

Nectarine-Lavender-Rose Tartletts


Hello

today i made a sunny little dessert... got some very ripe and flavorful nectarines in France, i picked some very intense lavender blossoms in our yard and used my rose jam as a sealing to the tart...
It went over very well i will make this again... i served it with a dollop of yoghurt-lemon cream. Alissa

Nectarine Tarte

1 3/4 cups flour (i used spelt)
1 tsp salt
1 tbsp sugar
100 g cold butter, cut in cubes
1/2 cup ice cold water

3 nectarines cut in wedges
5 tbsp rose jam (or strawberry or apricot jam or your favorit) melted
1 tsp lavender blossoms

Quickly work the butter into the flour, salt and sugar with a pastry cutter (or 2 knives) till you have breadcrumb sizes bits. Then slowly add water and keand into a smooth dough. Put in the fridge 30 min.


In the meantime cut the nectarines into wedges and butter miniature tart pans or use a big pie plate and make one tart. Preheat oven to 395°F

Roll out the dough and cut into big enough circles to match the tart pans or make one big for your pie plate. Press into form and brush with melted butter. Make little holes in the bottom with a fork. Then nicely arrange the nectarines into each form or in the one form. Sprinkle with lavender and drizzle with the melted jam.

Bake for 35-45 min till the dough is golden brown!




Nektarine Rosen Tarte

160 g Tasse Mehl
1 TL Salz
1 EL Zucker
100 g kalte Butter gewürfelt
1/2 Tasse Eiswasser

5 Nektarinen in Scheiben geschnitten
5-8 EL Rosengelee oder Marmelade, erhitzt (Aprikosenmarmelade oder Erdbeer der Johannisbeergele geht auch)
2 TL Lavendelblüten

In eine Schüssel das Mehl, Salz und Zucker sieben und anschliessend mit 2 Messern oder einem Pastrycutter die Butter in das Mehl einarbeiten. Dann einen Teigkneten und nur soviel Wasser hinzugebn wie nötig um einen geschmiedigen Teig zu bekommen. Den Teig in Folie 30-45 Min im Kühlschrank legen.In der Zwischenzeit die Nektarinen entsteinen und in Scheiben schneiden. Die Marmelade erhitzen und schmelzen. Eine Tarteform oder kleine Formen buttern und den Backofen auf 190°C vorheizen.
Den Teig ausrollen und in die Form drücken. Die Nektarinen schön auf den Teig anrichten. Etwas Lavendelblüten darüberstreuen und dann mit der Marmelade übergiessen.
Etwa 35 -45 Min backen bis der Teig knusprig golden braun ist. Auskühlen lassen und mit Schlagsahne oder Eis servieren

2 comments:

Crazy About Cakes said...

Looks delicious! What a great blog you have. Keep up the good work.
~Lynette

Cherry Blossom said...

Thank you very much Lynette!! Cheers Alissa

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