May 13, 2009

Tea Tuiles - paperthin Wafers


Tuiles


Adapted from Pure Dessert by Alice Medrich

3 tablespoons butter
1/4 teaspoon dried culinary lavender (or 1/2 teaspoon jasmine tea, 1/2 teaspoon earl grey tea or any other tea you like), ground to powder in a mortar
2/3 cup granulated sugar
3 large egg whites
1/4 cup plus 3 tablespoons (2 oz total) all-purpose flour
1/8 teaspoon salt

Preheat oven to 300ºF and line baking sheets with foil or silicon mat. Smooth foil with your hands and butter it lightly.

In a small heavy saucepan, heat butter until it is melted but not boiling. stir in lavender or jasmine and allow to steep for 5 minutes. Whisk butter mixture together with other ingredients. Mixture will be runny like thin pancake batter. With a teaspoon, drop batter 2 inches apart on foil. Bake cookies one batch at a time at 300ºF for 15-20 minutes, or until golden on the outer edges but not all the way to the center. For curved tuiles: immediately after removing from oven, carefully grip foil from both ends and transfer it to a surface. Quickly roll foil into a short log (you can also roll around a dowel or thin rolling pin) and secure with a paper clip if necessary. Let tuiles cool completely (at least 1/2 hour). Gently and carefully unravel foil. For flat tuiles: transfer foil with tuiles attached to a baking rack to cool completely. Tuiles will keep at least a week in an airtight container at room temperature.

Serve tuiles in ice cream, puddings, parfaits, mousses, creams or with a cup of hot tea, piped with mousse, dipped in chocolate…the possibilities are endless!

You could also add finely chopped nuts or herbs


Lavendel - Tuiles
Wundervolles zartes Gebäck - eignet sich hervorragend als Dessertbeilage

40 g Butter
50 g Puderzucker
60 g Mehl
½ Zitrone(n), abgeriebene Schale
1 TL Sirup, (Lavendelsirup)

Den Ofen auf 200° C vorheizen. Ein Backblech mit Silikonmatte oder gut gefettet zum Aufheizen geben.

Die Butter mit dem Zucker cremig rühren, Zitronenabrieb und Lavendelsirup hinzu fügen und gut vermixen bis die Mischung fluffig und leicht ist, löffelweise das Mehl hinzufügen.

Jeweils ca. einen Löffel Teig in der Mikrowelle 8 Sekunden erhitzen und dann auf das erhitzte Backblech geben, bis das Blech voll ist, danach 4-6 Minuten backen.

Aus dem Ofen nehmen, die Scheibchen sofort um den Stiel eines Holzkochlöffels rollen und vorsichtig abziehen, damit sie nicht brechen. Vorsicht, man verbrennt sich leicht die Finger!

Die fertigen Tuiles sind eine zarte schöne Deko und Beilage zu einem Dessert oder einzeln zum Tee genossen. Man kann sie auch mit einer feinen Creme oder Sahne füllen.

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