May 27, 2009

Lemons, Ginger, Lemon Balm and much more

Hello

today i was in a preserving mood again... this is what i made today using herbs from our garden and spices out of my rack and fruits and such that have to go... Alissa



Ginger Lemonade

this is a bit hot - so if you lie it spicy this is the lemonade for you - the other just water it a bit down by adding juice or wodka or crushed ice!

10 cm ginger, peeled and ver finley chopped
juice of 1 lemon
1 lemon cut into wedges
1 cup sugar
1 liter boiling water

Put the ginger in a teaegg and the other ingredients in a pitcher. then fill with 1 liter boiling water and let sit for 2 hours.

Then chill and serve with cruched ice.. wonderful on a hot day!!

Note: You could also use and orange or lime... ad a bit mint or a shot of vodka!

Ingwer Limonade

dieses Rezept ist aus der DB von Chefkoch und von Skuranee

10 cm Ingwer, geschält und in Streifchen geschnitten

1 Zitrone + Saft einer Zitrone

100 g Zucker

1 Liter kochendes Wasser

Die Zutaten in ein Gefäß füllen und mit einem Liter kochendem Wasser übergießen. Gut durchrühren und 2 Stunden ziehen lassen. Kühlen und bestenfalls auf zerstoßenem Eis servieren.

Tip: Statt Zitronen kann man auch Limonen oder Orangen nehmen oder den Geschmack mit etwas Minze abrunden. Ebenso gut tut auch ein Schuss Wodka pro Glas.





Lemonbalm Syrup

10 fresh lemonbalm stalks
1 liter cold water
25g citric acid
700g sugar

Put the citric acid in a big pot wihtthe water and add the lemonbalm stalks. Let sit 24 hours.

Then cook it and then strain. Then cook the lemon blam water again and add the sugar. Let cook vor 8 min or longer if you like a stronger flavor.

Fill sterilized bottles wiht the hot syrup and seal and then turn the bottles upside down for 5 min.

Will keep 6 Months.

Very nice mixed with vodka and lemon or with juce and sparkling water...

Note: You can use the same recipe with fresh peppermint stalks!!




Zitronenmelisse oder Pepperminz Sirup

Rezept von Eichkatzerl Chefkoch

10 Minze oder Melisse Stängel
1 Liter kaltes Wasser
25 g Zitronensäure
700 g Zucker

Die Zitronensäure mit dem Wasser in einem großen Topf verrühren. Die Minzestängel in das Wasser geben und ca. 24 Stunden stehen lassen.Danach aufkochen lassen, dann abseihen. Das Minzwasser wieder erhitzen und den Zucker darin auflösen. Die Zucker-Minzwasser-Mischung 5-10 Minuten einkochen, so wird der Geschmack intensiver! Noch heiß in Flaschen füllen, diese für 5 Minuten auf den Kopf stellen.Hält mindestens 6 Monate. Mit kaltem Mineralwasser vermischt ergibt der Sirup ein sehr erfrischendes Getränk für heiße Tage. Auch sehr gut für Kinder geeignet.

Für Likör: Den fertigen Sirup z. B. mit Obstler oder Wodka mischen. Evtl. noch mit Zitrone abschmecken.









Ras El Hanout

marrocan spice mix - wonderful with meats, ground meats....or in recipes that ask fo rthis spice mix

2 tsp black peppercorns
1 tsp coriander seeds
1 tsp cumin
1 tsp piment
5 cm cinnamon bark
1/2 nutmeg crushed
1/2 tsp cloves
1/2 tsp cardamom capsula
1 tsp dried rose petals
1 tsp ground ginger
1/2 tsp hot chili powder

Grind all ingredients and fill into a jar!

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