May 25, 2009

Honey-Oat-Spelt Bread / Dinkelbrot mit Hafer


Honey-Oat-Spelt Bread

trying to make my own bread these days and still looking for a day to day recipe that i can make after work and that keeps a few days.... this brad is pretty easy to make and very tasty. It has a great crum and just the right amount of crust...I was always so frightend to make breads but this one is workable.. but i know you bakers i am still not doing the sourdough thing - which i am trying to avoid. Not brave enough for that step quite yet -lol Anyway as i mentioned before i had to ban wheat from my pantry which is more difficult then i would have ever imagined. That is why i turned this typical american wheat bread into a spelt bread. It is a nice white bread. But you can use regular bread flour in this recipe if you don't want to invest into spelt flour! No problem... enjoy Alissa




Spelt Bread with Honey & Oats

750 g spelt flour (you can use regular bred flour!)
100 g flax seed
100 g old fashioned oats
1/2 liter warm water (not boiling hot - that kills the yeast)
1 tbsp salt
1 tbsp honey
1 fresh yeast cake or 1 package of dry yeast

Mix the flour, seeds, oats in a big bowl, add salt. Then dissolve the yeast in the warm water and add with the honey to the four and knead in your kitchen aid or by hand till you have a smooth dough.

Give it a rest in a bowl covered with a damp dish towel and let rise in a warm place (no draft) for 30 min.

Then preeheat the oven to 400°F/ 200°C. Have a bread pan ready. Knead the dough again and shape into a loaf and put in the pan.
Rest for another 15 min and then bake for 10 Min on 400°F/ 200°C and then turn down to 350°C and bake for another 60 min.

Let cool and serve!



Dinkelbrot mit Hafer

dieses Rezept ist wie viele andere auch aus Chefkoch einer meines wichtigesten Rezeptquellen und dieses von Kuchenlupo.
Sehr simpel in der Zubereitung und perfektes Resultat wie ich finde. Es schmeckt herrlich nussig und ist sehr saftig aber nach 2 Tagen ist auch dieses Brot trocken.. Lieber die Hälfte einfrieren wenn nicht so viel Brot gegessen wird. Also für alle Brotback anfänger wie mich - dieses Brot gelingt sicher! LG Alissa

750 g Dinkelmehl (halb Vollkorn halb 630)
100 g Leinsamen ( ich habe goldene verwendet)
100 g Haferflocken
1/2 Liter warmes Wasser
1 EL Salz
1 EL Honig (ich habe Vielblüten Honig von Alnatura verwendet)
1 Würfel Hefe

Zuerst das Mehl mit dem Leinsamen und den Haferflocken mischen, dann das salz dazugeben. Die Hefe in warmen Wasser vollständig auflösen und zu dem Mehl hinzufügen. Dann noch den Honig untermischen und alles gründlich verrühren und kneten.

Den Teig 30 min. an einem warmen Ort zugedecht gehen lassen. Danach mit bemehlten Händen den Teig nochmal gut durchkneten in eine Kastenform (30 cm) geben oder einen Laib formen und nochmals 20-25 min gehen lassen.

Den Backofen auf 200°C vorheizen und den Teig für 10 Min bei dieser Hitze backen, dann den Ofen auf 180°C runterschlaten und weitere 55-60 Min backen.

1 comment:

Michael said...

This looks great! I have been looking for a recipe with both oats and spelt, and your bread looks like the best. I'll try it this weekend! Thanks for posting it.

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